Американските въоръжени сили възнамеряват да създадат специализирано подразделение за противодействие на Русия и Китай, което ще бъде разположено, вероятно, на островите източно от Филипините и Тайван, съобщава "Блумбърг".

Подразделението ще има способността да изстрелва високоточни ракети с дълъг обсег, които могат да удрят наземни и морски цели.

По-специално става въпрос за хиперзвукови ракети. Освен това ще могат да извършват кибероперации.

Еспър отново обикаля Азия, с фокус Китай, заплаха за глобалната доминация на САЩ

Еспър отново обикаля Азия, с фокус Китай, заплаха за глобалната доминация на САЩ

Военни в Корея определят САЩ за хлъзгав съюзник

В интервю за "Блумбърг", военният министър Райън Маккарти коментира, че този ход цели частично да компенсира потенциала на Русия и Китай в региона.

Все още не е уточнено, кога ще бъдат разположени.

Подразделението ще бъде създадено в сътрудничество с Националната агенция за военно и космическо разузнаване на САЩ, която отговаря за разработването и управлението на американските разузнавателни спътници.

Очаква се Маккарти да даде разяснения относно създаването на звеното по-късно в петък във Вашингтон.

Американските хиперзвукови ракети трябва да могат да разчистят пътя за корабите на ВМС в случай на конфликт.

Подразделението би помогнало за неутрализиране на някои способности, които Китай и Русия вече притежават и са предназначени да държат американските самолетоносачи далеч от азиатския континент, обяснява Маккарти.

Еспър: Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили, с Китай и Русия

Еспър: Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили, с Китай и Русия

И търси преход към военни технологии, съответстващи на това съперничество

Това би помогнало на министъра на отбраната Марк Еспър да постигне отдавна желаната американска цел за прехвърляне на повече сили от Европа, Близкия изток и Африка в Тихия океан, за по-добро позициониране на САЩ, за да се изправи срещу конкурента Китай и историческия съперник Русия.

Според визията на Маккарти, този ход ще позволи на армията да създаде нова парадигма в Тихия океан, където сухопътните сили ще "пробият дупка" в защитата на противника за въздушните и военноморските сили.

Наземният блок в тези островни вериги може да създаде опората "за въздух и море", каза Маккарти.

Всичко това ще включва по-голямо участие на армията в регионални военни игри като Defender Pacific и разполагане на "Бригада за подпомагане на силите за сигурност" през следващата година за индо-Тихоокеанския театър, подобно на тези, създадени и разположени в Афганистан.

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Бих предпочел да стане в следващите месеци