Военноморските сили на САЩ проведоха първото изстрелване на Източното крайбрежие на GQM-163A Coyote свръхзвукова ракета-мишена за прихващане, като част от ракетно учение на флота, известно като MSLEX, съобщава "Навал нюз".

Програмата на ВМС (PMA-208) работи с множество заинтересовани страни за изстрелването на две цели GQM-163A, демонстрирайки оперативна способност на флота.

"Активирането показва способността на MSLEX в подкрепа на оперативната готовност и разполагане на ударни групи самолетоносачи. Ние се ангажираме да осигурим най-модерното обучение и оръжия за сигурността на нашите моряци и в защитата на нашата нация", коментира Трейси Карвър зам.-ръководител на програмата.

Русия показа първото изстрелване на крилатата ракета "Уран"

Русия показа първото изстрелване на крилатата ракета "Уран"

От малкия ракетен кораб "Смерч"

MSLEX е учение, предназначено да увеличи жизнеността на флота и тактическите умения, като предоставя място за изпълнение на техните процедури в реално време.

Командването на силите на флота на САЩ планира да провежда две до три учения годишно, за да отговори на намерението на директивата на началника на военноморските операции за всички ударни групи самолетоносачи да завършат учението MSLEX преди разполагането си.

GQM-163A, управляван от PMA-208, е свръхзвукова въздушна цел, способна на Мах 2-плюс на височина, варираща от 15 до 52 000 фута. При учение достига височина от 35 хил. фута и скорост от Мах 3.3, а самата ракета се приближава до дадена цел под ъгъл от 40 градуса.

Coyote възпроизвежда свръхзвукови морски заплахи от противокорабни крилати ракети за обучение на флота и тест и оценка на системите за самозащита на корабите.

САЩ разполагат легендарния U-2 Dragon Lady в Англия

САЩ разполагат легендарния U-2 Dragon Lady в Англия

Разгръщането демонстрира ангажираността на САЩ към съюзниците и партньорите