Военновъздушните сили на САЩ са разположили U-2 Dragon Lady за наблюдение и разузнаване към Royal Fair Force Fairford, Англия, съобщава "Дефенс блог".

Шпионският самолет U-2 е един от най-легендарните американски военни самолети, родени от Студената война. U-2 е проектиран през 50-те години на миналия век от Кели Джонсън и играе неразделна роля в националната отбрана на САЩ, шпионирайки противници от височина до 21 000 метра.

Освен това U-2 са участвали в конфликти след Студената война в Афганистан и Ирак и са подкрепили няколко многонационални операции на НАТО. U-2 се използва също за електронни сензорни изследвания, калибриране на спътници, научни изследвания и комуникационни цели.

Самолетът е един от малкото, използвани във ВВС на САЩ за повече от 50 години, като Boeing B-52 и Boeing KC-135. Най-новите модели (TR-1, U-2R, U-2S) влизат в експлоатация през 80-те години на миналия век, а най-новият модел - U-2S, има техническа актуализация през 2012 година.

Мисията на U-2 е да осигури надзорни и разузнавателни способности, за да отговори на целите на бойното командване.

U-2 е способен да събира разнообразни изображения, които се съхраняват или изпращат до наземни центрове.

Разгръщането на средствата за разузнаване и наблюдение към европейския театър демонстрира ангажираността на САЩ към съюзниците и партньорите в региона.

САЩ разположиха атомни стелт бомбардировачи B-2 във Великобритания

САЩ разположиха атомни стелт бомбардировачи B-2 във Великобритания

Самолетът може да прелети 9 600 км без презареждане