Въоръжените сили на САЩ са провели още едно изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МБР) Minuteman III, съобщава FoxNews.

Според телевизията поредното изстрелване се е провело късно вечерта във вторник от базата "Ванденберг" в южната част на щата Калифорния. Ракетата не е била оборудвана с бойна глава. Изстрелването е било успешно, ракетата поразила условната цел. По-подробна информация за изпитанието не се предоставя.

САЩ тестваха междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

САЩ тестваха междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

Не е била въоръжена с бойна глава

Първото успешно изстрелване на Minuteman III се състоя през април. В началото на август американските военни преустановиха изстрелването на ракета от базата "Ванденберг" заради "аномалия, която може да включва всякакво непредвидено събитие по време на теста".

Тристепенните междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране от семейство "Minuteman" първоначално имаха предназначението за ядрено възпиране по време на Студената война със СССР.

Понастоящем Minuteman III е единствената междуконтинентална балистична ракета с наземно базиране, която е приета на въоръжение в САЩ. Според последни данни от открити източници Вашингтон разполага с 450 ракети Minuteman III, които ще бъдат използвани поне до 2020 г.

Minuteman III е на въоръжение в армията на САЩ от 1970 г., като в края на 1978 г. производството им е прекратено. Ракетата може да удря цели в радиус от 12 000 км.