Северна Корея обвини САЩ, че тласка Корейския полуостров към ръба на ядрена война, след като два стратегически американски бомбардировача прелетяха над района по време на учение със военновъздушните сили на Южна Корея. Това съобщава "Ройтерс".

Двата суперзвукови бомбардировача B-1B Лансър бяха разположени на фона на увеличаващото се напрежение заради стремежа на Северна Корея да развива своите ядрени и ракетни програми в нарушение на санкциите на ООН и натиска на САЩ.

Полетът на двата бомбардировача в понеделник бе извършен, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е отворен за среща с севернокорейския лидер Чен Ким Ун при подходящи обстоятелства, въпреки че Пхенян обяви, че ще продължи с ядрените си опити.

Американските военновъздушни сили обявиха в свое изявление, че бомбардировачите са излетели от Гуам, за да извършат тренировъчни учения с военновъздушните сили на Южна Корея и Япония.

Северна Корея заяви, че бомбардировачите са извършили учение по пускане на атомна бомба срещу големи обекти на нейна територия. Това станало в момент, в който Тръмп и други подстрекатели на войната ежедневно правят изявления за превантивен ядрен удар срещу Северна Корея.

"Неразумната военна провокация е тласкане на ситуацията на Корейския полуостров близо до ръба на ядрена война", заяви официален представител на Северна Корея пред Корейската централната телеграфна агенция.

Напрежението на Корейския полуостров е високо в продължение на седмици заради притесненията, че Северна Корея може да извърши шести ядрен опит, въпреки натиска от САЩ и единствения голям съюзник на Пхенян - Китай.