Американските власти участват в интензивна задкулисна кампания с чуждестранни съюзници за осакатяване на възможностите за хакерски атаки и набиране на твърда валута на Северна Корея, докато в администрацията на Тръмп нараства консенсусът, че преговорите за ядреното разоръжаване с Пхенян ще останат в застой през следващата година, съобщават американски медии.

Смяната на високопоставени кадри в екипа на САЩ за политиката спрямо Северна Корея показват, че Тръмп е поставил проблема с Пхенян "на трупчета", но източници, запознати с потайната дипломация, твърдят, че американската администрация остава активна и съсредоточена както винаги за подкопаване на спасителните финансови траншове за режима на Ким Чен-ун.

В допълнение към разширяването на споделянето на разузнавателна информация със съюзници и контрамерките срещу севернокорейските хакери, кампанията има за цел да разшири действията на различни агенции за идентифициране на това, което американските власти твърдят, че са нарушения на санкциите на ООН срещу Северна Корея от страна на Китай и Русия.

В същото време американските власти подготвят списък с имената на страни, в който Китай и Русия са начело, които наемат севернокорейски работници, които осигуряват много важна твърда валута за Пхенян. Американските власти изчисляват, че Северна Корея прави повече от 500 млн. долара годишно от приблизително 100 000 работници, които изпраща в чужбина, 80% от които са в Китай и Русия.

Москва и Пекин открито лобират за смекчаване на кампанията на Тръмп за "максимален натиск" върху Северна Корея. Василий Небензя, посланикът на Русия в ООН, определи облекчаването на санкциите на ООН като "хуманитарен въпрос", който не е пряко свързан с ядрената програма на Северна Корея.

Някои анализатори твърдят, че тайните операции на САЩ срещу Северна Корея трябва да бъдат още по-енергични и да се съсредоточат директно върху нарушаването на стремежа на Ким за по-големи способности за ядрени оръжия и балистични ракети на фона на застоя в дипломацията.

Администрацията на Тръмп, която отказа да коментира задкулисната си кампания, беше предпазлива в своите изявления за Северна Корея, след като срещата в Ханой през февруари 2019 г. между Тръмп и Ким се провали, като не беше сключено споразумение за ядрено разоръжаване на Северна Корея.