САЩ планират да ускорят разполагането на противоракетната система THAAD в Южна Корея, имайки предвид темпа на изпитания на ракети от страна на Северна Корея, като тя ще бъде позиционирана там "колкото е възможно по-скоро". Това обяви високопоставено длъжностно лице от американската администрация, съобщава "Ройтерс".  

Даниел Ръсел, който е помощник държавен секретар за Източна Азия, също така е заявил на изслушване в американския конгрес, че САЩ разговаряли с международните си партньори, включително Европейския съюз, да откажат достъп на Северна Корея до международната банкова инфраструктура след нейните скорошни ядрени и ракетни изпитания.

Ръсел е заявил пред комисията за външните работи на конгреса, че точното време за разполагането на системата ТHAAD е въпрос, който е от компетенцията на Пентагона.   

Но той добавил: „Като се има предвид ускоряването на темпа на ракетни изпитания от страна на Северна Корея, ние възнамеряваме да я разположим в ускорени срокове – бих казал, възможно най-скоро.”

Запитан дали разполагането е „окончателно решение”, Ръсел отговорил положително.

Той е посочил миналата седмица пред „Ройтерс”, че THAAD не била договорена като част от усилията за споразумение за нови санкции на ООН срещу Северна Корея след нейния пети ядрен опит на 9 септември.