Американският президент Барак Обама е уверил южнокорейската си колега Пак Гън-хе и японския премиер Шиндзо Абе в подкрепата на САЩ след изстрелването на балистична ракета от Северна Корея в неделя, съобщава "Франс прес".

Обама е разговарял по телефона с Пак и Абе. Той осъдил действията на севернокорейския режим и призовал за силен и единен отговор от страна на международната общност на нейните провокации, включително за приемане от Съвета за сигурност на ООН на резолюция с нови санкции срещу Пхенян.    

САЩ ще вземат всички необходими мерки, за да изпълнят своя непоколебим ангажимент да защитават Южна Корея и останалите си съюзници в региона, подчертал американският президент пред южнокорейската си колега.    

САЩ вече дадоха да се разбере, че искат да разположат възможно най-скоро в Южна Корея своята система за противоракетна отбрана. Китай е твърдо против тази мярка, която според него ще служи за следене и на китайските изстрелвания на ракети. САЩ уверяват, че THAAD е отбранителна система, която ще бъде разположена единствено за неутрализиране на севернокорейската заплаха.