Белият дом във вторник публикува наскоро разсекретени разузнавателни данни, които потвърждават, че руската наемническа организация група "Вагнер" се е готвела да предостави военна техника или на "Хизбула", или на Иран. Това съобщи говорителя Джон Кърби, цитиран от CNN.

"Вагнер" действа по указание на руското правителство, каза Кърби.

Новата информация не уточнява откъде ще идва ракетната система. Но CNN по-рано съобщи, че групата е получила задачата да извърши доставката на ракетна система земя-въздух SA-22 от Сирия до подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула в Ливан.

Сирийският президент Башар ал-Асад се съгласи да предостави на Хизбула произведената в Русия система за противоракетна отбрана "Панцир", казаха двама души, запознати с разузнаването, пред CNN миналия месец.

"Ще следим отблизо дали "Вагнер" предоставя военно оборудване на Хизбула или Иран, каза Кърби. Готови сме да използваме нашите антитерористични санкционни органи срещу руски физически или юридически лица, извършващи тези дестабилизиращи трансфери."

Кремъл отхвърли твърдението, че Вагнер ще предостави ПВО на Хизбула

Кремъл отхвърли твърдението, че Вагнер ще предостави ПВО на Хизбула

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков напомни, че де факто групировката "Вагнер" не съществува

Ролята на Русия в ръководенето на прехвърлянето на система за противовъздушна отбрана на Хизбула отразява продължаващите оръжейни отношения на Москва с Иран и неговите подставени лица, които само се засилиха, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. САЩ също са загрижени, че Иран се готви да предостави на Русия балистични ракети, които Иран демонстрира на руския министър на отбраната Шойгу по време на посещението на последния в Техеран през септември, каза Кърби във вторник.

Бойците на Вагнер и "Хизбула" също действат в Сирия от години, където работят заедно с руските и сирийските въоръжени сили, за да подкрепят режима на Асад срещу сирийската опозиция. Групировката започна да изтегля своите бойци през последните години, но е подкрепена и от Иран, който е близък съюзник на Асад. Източник, запознат със западното разузнаване, каза преди това на CNN, че има доказателства за засилващо се сътрудничество между в Сирия.

Възможността "Хизбула" скоро да има нова система за противовъздушна отбрана идва на фона на опасенията, че екстремистите обмислят откриването на нов фронт във войната на Израел, на северната граница на Израел с Ливан. САЩ многократно са предупреждавали подкрепяни от Иран групировки да стоят настрана от конфликта и са разположили самолетоносачи и войски в региона, за да се опитат да предотвратят потенциална ескалация.

Все пак подкрепяните от Иран милиционерски групировки са предприели над 60 атаки срещу американските сили в Ирак и Сирия от 17 октомври, което накара САЩ да отговорят с удари срещу екстремистите.

Върховният лидер на Иран призова арабския свят да прекъсне отношения с Израел

Върховният лидер на Иран призова арабския свят да прекъсне отношения с Израел

Причината за това е военната операция в ивицата Газа

Американската разузнавателна общност е преценила, че Иран калибрира своя отговор на военната намеса на Израел в Газа, за да избегне директен конфликт с Израел или САЩ, като същевременно налага разходи на своите противници чрез своите прокси групи, съобщи CNN.

Но Иран не поддържа съвършен контрол върху чадъра си от тези прокси групи, твърдят официални лица - особено над Хизбула. Хизбула е съюзник на Хамас, групата, която нападна Израел на 7 октомври, и отдавна се позиционира като воюваща срещу Израел.

Хизбула и Израел си размениха удари край границата с Ливан

Хизбула и Израел си размениха удари край границата с Ливан

Ударена е сграда в индустриална зона до град Набатия

"Хизбула" и Израел нанесоха трансгранични удари един срещу друг в Северен Израел и Южен Ливан през последния месец. Но американски служители смятат, че "Хизбула" засега не планира да влезе във войната със сила.

Кремъл отхвърли в началото на нормври статия на "Уолстрийт джърнъл". в който се казва, че американското разузнаване смята, че руската наемническа група "Вагнер" планира да предостави на "Хизбула" система за противовъздушна отбрана