Китай е централната заплаха на нашето време и САЩ и техните съюзници трябва да гарантират, че имат военната и технологичната мощ, за да гарантират, че този век се управлява от западните принципи, така че "всички, които обичат свободата и ценят демокрацията и върховенството на закона, да могат" да са сигурни, че това остава преобладаващият модел за света за следващия век. Това настоя американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс".

"Въпреки че все още трябва да сме много бдителни по отношение на терора... Китайската комунистическа партия представлява централната заплаха на нашето време", подчерта Помпео.

Американският първи дипломат добави, че дневният ред на Китайската комунистическа партия "не е в съответствие" с ценностите на САЩ.

Изказвайки се на конференция в Лондон заедно с министъра на външните работи на Обединеното кралство Доминик Рааб, Помпео предупреди, че макар Китай да е представил огромни икономически възможности за западния бизнес, неговите управници при президента Си Цзинпин "ясно дадоха да се разбере", че "имат дневен ред, който не е винаги съобразен със западните ценности по проблеми от Световната търговска организация, инфраструктурата и технологиите до военните способности".

Коментирайки продължаващия натиск на САЩ върху европейските им съюзници по отношение на плановете на китайския телекомуникационен гигант Huawei за създаване на 5G инфраструктура, Помпео изтъкна, че за Обединеното кралство китайската компания представлява заплаха за националната сигурност.

"Не става въпрос за технически заден вход. Те разполагат с парадния вход", каза той и допълни: "Когато позволите информацията на вашите граждани или информацията за националната сигурност на вашите граждани да преминат през мрежа, която Китайската комунистическа партия има законно право да получи, това създава риск", добави той.

Изразявайки дълбока "увереност" в "историческите" отношения между САЩ и Великобритания, Помпео атакува и други противници на САЩ, включително Иран и Русия, като разкритикува остро "агресията на Москва, предприета през последните шест години" срещу Украйна, и приветства американските действия да бъдат замразени ирански активи и да отрежат източниците на доходи на страната като начин за намаляване на възможностите на страната да причини вреда на западните интереси.