Китай е пред завършване на проектите си за изграждане на плаващи ядрени електроцентрали, които биха могли да захранват военни съоръжения в спорните територии в Южнокитайско море - перспектива, която би подкопала регионалната сигурност и стабилност. За това предупреди адмирал Джон Акилино, който оглавява Индо-тихоокеанското командване на САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост".

"Планираното от Китай използване на плаващи ядрени електроцентрали може да има потенциални последици за всички държави в региона", обясни адмиралът.

Събеседникът на изданието от Държавния департамент обяснява: опасенията са, че колкото по-близо е Китай до разполагането на плаващи ядрени електроцентрали, толкова по-бързо може да ги използва, за да заплашва Съединените щати.

Той припомни "дългогодишните териториални и морски спорове в района" и отбеляза, че остават и въпроси, свързани с "прилагането на съществуващите споразумения за ядрена сигурност, които все още не са решени". Според оценката на Вашингтон Пекин все още е на няколко години от разгръщането на своите проекти.

През 2010 г. Китай започна да проектира плаващи ядрени реактори; шест години по-късно официалният вестник на правителството Global Times обяви разполагането на 20 реактора в Южнокитайско море, които да подпомагат търговията, проучването на нефт и обезсоляването на морска вода.

В същата статия се споменават и военните приложения на плаващите ядрени електроцентрали, като се посочва, че всеки остров и риф в Южнокитайско море, сдвоен с плаваща ядрена платформа, би бил сравним с "самолетоносач с ядрена мощност , оборудван с бойни самолети и ракетни системи", надхвърляйки военния потенциал на САЩ в региона.

Русия пусна в експлоатация първата в света плаваща АЕЦ

Русия пусна в експлоатация първата в света плаваща АЕЦ

Разположена е в полустров Чукотка

Първоначално Китай планираше да пусне първата си плаваща ядрена електроцентрала през 2021 г., но пускането беше отложено поради установени проблеми и опасения за безопасността от страна на регулаторните органи.

Досега в света има само една плаваща АЕЦ - в Русия -"Академик Ломоносов". Тя започна работа през декември 2019 г. Тя е оборудвана с два реакторни блока КЛТ-40С, които могат да доставят електроенергия на селище с население от около 100 000 души.

От "Росенергоатом" описват целите на плаващата АЕЦ като заместване на излезлите от експлоатация мощности на АЕЦ "Билибино", която работи от 1974 г., и на Чаунската ТЕЦ, която е на повече от 70 години, както и осигуряване на енергия за основните минни компании, разположени в Западна Чукотка в енергийния център Чаун-Билибино.