САЩ тайно провежда пряка дипломация със Северна Корея. Това обяви висш служител в Държавния департамент на САЩ, въпреки публичното настояване на американския президент Доналд Тръмп, че подобни разговори са загуба на време, съобщава "Ройтерс".

Използвайки т. нар. "нюйоркски канал", Джоузеф Юн, американски преговарящ със Северна Корея, е бил в контакт с дипломати в мисията на Пхенян в ООН, уточнява служителят на Държавния департамент, в момент, когато размяната на войнствени обиди между Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун подхрани страховете от военен конфликт.

Тръмп: Тилърсън да не си губи времето

Тръмп: Тилърсън да не си губи времето

Президентът на САЩ с ясно послание към Северна Корея

Въпреки че американският държавен секретар Рекс Тилърсън на 17 октомври заяви, че ще продължи "дипломатическите усилия ... докато бъде хвърлена първата бомба", коментарите на служителя на Държавния департамент са най-ясният знак, че САЩ пряко са обсъждали въпроси извън освобождаването на американски затворници, въпреки че Тръмп отхвърли преките разговори като безсмислени.

Няма обаче признаци, че комуникациите зад кулисите са подобрили отношенията, влошени допълнително от ядрените и ракетните изпитания на Северна Корея, смъртта на американския студент Ото Уормбиър дни след освобождаването му от Пхенян през юни и задържането на трима други американци.

Тилърсън: Дипломацията на САЩ за КНДР ще продължи до хвърлянето на първата бомба
Обновена

Тилърсън: Дипломацията на САЩ за КНДР ще продължи до хвърлянето на първата бомба

Той иска да стане ясно, че има военни варианти на масата

Разкритието за тайната дипломация с Пхенян идва въпреки коментарите на Тръмп, оръжейния напредък на Северна Корея и предположенията на някои американски и южнокорейски официални лица, че взаимодействията на Юн със севернокорейците са били преустановени.

"Те изобщо не са ограничени - и като честота, и по същество", изтъква високопоставеният служител на Държавния департамент.

Той отбелязва, че Юн е притиснал севернокорейските си събеседници да "престанат да тестват" атомни бомби и ракети.

Северна Корея през тази година проведе шестия си и най-мощен ядрен взрив и извърши тестови изстрелвания на ракети, включително и междуконтинентални балистични ракети, които, ако всичко протече при перфектни условия, могат на теория да достигнат до континенталната част на САЩ.

Възможността Пхенян да е по-близо до поставянето на ядрена бойна глава на междуконтинентална балистична ракета разтревожи администрацията на Тръмп, която през април предприе политика на "максимален натиск и ангажираност", която досега не успя да възпре Северна Корея.

В началото на мандата на Тръмп, инструкциите на Юн са били ограничени до опити за освобождаване на американски затворници.

"Сега той има по-широк мандат от това", посочва служителят на Държавния департамент, отказвайки обаче да уточни дали са му били дадени правомощия да обсъжда ядрената и ракетната програма на Северна Корея.

В Пекин говорителката на китайското външно министерство заяви, че Китай приветства всякакъв диалог между САЩ и Северна Корея.

"Ние насърчаваме Северна Корея и САЩ към ангажираност и диалог", посочи говорителката, добавяйки, че се надява, че преговорите ще помогнат за връщането на въпроса на дипломатически път за разрешаване.