Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Япония и Южна Корея се споразумяха да разширят сътрудничеството си в сферата на сигурността и икономическите връзки на историческа среща, провела се в резиденцията на президента на САЩ в Кемп Дейвид.

Байдън обяви, че трите страни ще създадат гореща линия за комуникация, за да са в постоянна връзка, когато обсъждат как да отговорят на различни заплахи, предаде АП.

По време на срещата Байдън и колегите му - южнокорейския президент Юн Сук Йол и японския премиер Фумио Кишида се споразумяха около така наречените "Принципи на Кемп Дейвид".

"Нашите страни ще са по-силни, а и светът ще бъде по-сигурен, ако сме заедно. И знам, че това е убеждение, което и тримата споделяме", коментира Байдън резултатите от срещата.

Пентагонът обвини Русия, Иран, Северна Корея и Китай в разработване на биологични оръжия

Пентагонът обвини Русия, Иран, Северна Корея и Китай в разработване на биологични оръжия

Зеленски отхвърли обвиненията на Кремъл

Той добави, че целта на тристранното сътрудничество в областта на сигурността е и ще остане да насърчава и укрепва мира и стабилността в целия регион - нещо, около което се обединиха и останалите държавни лидери.

Байдън на няколко пъти заяви, че срещата на върха "не е била за Китай", а е била фокусирана върху по-широки въпроси, свързани със сигурността. И все пак в своето съвместно заключително изявление в края на срещата лидерите отбелязаха "опасните и агресивни" действия на Китай в Южнокитайско море и подчертаха, че "категорично се противопоставят на всякакви едностранни опити за промяна на статуквото във водите на Индо-Тихия океан".

Южнокорейският президент Юн Сук Йол обърна внимание, че с действията си Северна Корея се превръща в сериозна заплаха. Ето защо тримата лидери се съгласиха да се усъвършенстват при организирането на съвместен отговор на ядрените и ракетни заплахи на Северна Корея, които са станали по-сложни от всякога.

Северна Корея дрънка ракети срещу Запада

Северна Корея дрънка ракети срещу Запада

Ескалация на напрежението

Японският премиер Кишида посочи, че фактът, че тримата лидери са се събрали, означава, че те наистина вярват, че създават нова история.

Съгласно взетите решения по време на срещата, трите страни се споразумяват да се консултират, да споделят информация и да съгласуват съобщенията си една с друга в случай на заплаха или криза.

Освен това по време на срещата Джо Байдън, Юн Сук Йол и Фумио Кишида са се споразумели да ускорят усилията си за намаляване на зависимостта от руската енергия.

Те са затвърдили и решението си да подкрепят Киев и да продължат да налагат строги и координирани санкции срещу Москва.

"Ние вярваме, че поуката от тази катастрофална агресивна война трябва да бъде постоянната воля на международната общност да поддържа принципите на териториалната цялост, суверенитета и мирното разрешаване на спорове", се посочва в съвместното изявление след тристранната им среща в Кемп Дейвид.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън подчерта, че ангажиментът на Вашингтон към Токио и Сеул е "железен", а Япония, и Южна Корея са способни и незаменими съюзници на Съединените щати.

Тримата лидери също така заявиха в съвместната си декларация, наречена "Принципите на Кемп Дейвид", че застават обединени в своя ангажимент за постигане на пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея.

В документа, публикуван след срещата, тримата държавни лидери посочват, че остават ангажирани с диалога с Корейската народнодемократична република, като ще се стремят да се занимават с правата на човека и хуманитарните въпроси, включително с незабавното разрешаване на проблемите с отвличанията, задържаните и нерепатрираните военнопленници.

Същевременно САЩ успяха да убедят Япония и Южна Корея да използват най-категоричния си императив в съвместното изявление, с който да осъдят опасните и агресивни действия на Китай в Южнокитайско море.