Администрацията на американския президент Джо Байдън е дълбоко загрижена от продължаващото напрежение в Израел. 

Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

Изявлението бе направено, след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната на страната в неделя и това доведе до поредните многохилядни протести в страната заради спорната съдебна реформа.

САЩ призовават страните в спора към конпромис. 

Нови протести в Израел след уволнението на военния министър

Нови протести в Израел след уволнението на военния министър

Нетаняху отстранява несъгласните със съдебната му реформа

 В изявлението се потвърждава подкрепата на САЩ за Израел, но се подчертава, че всяка промяна в демократичната система трябва да има широка обществена подкрепа.

"Както президентът наскоро обсъди с премиера Нетаняху, демократичните ценности винаги са били и трябва да останат отличителен белег на отношенията между САЩ и Израел, каза говорителят. Демократичните общества са подсилени от проверки и баланси и фундаменталните промени в една демократична система трябва да се преследват с възможно най-широка основа на обществена подкрепа."

Това предложение предизвика международна критика, тъй като законодателите на САЩ изразиха загрижеността си относно предложения съдебен план. Израелският генерален консул Асаф Замир обяви оставката си в неделя, заявявайки, че става "все по-загрижен" за политиката на израелското правителство. Той специално отбеляза, че решението на Нетаняху да уволни Галант го е "убедило" да се оттегли.

Нетаняху уволни военния министър

Нетаняху уволни военния министър

След критиките на Галант срещу съдебната реформа