Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп Робърт О'Брайън обвини Китай в нарушаване на международните задължения в Хонконг, заплашвайки Пекин с нови санкции, съобщава РИА Новости

Преди това правителството на Хонконг отстрани четирима опозиционни членове на местния законодателен орган, след като беше счетено за заплаха за националната сигурност.

О'Брайън каза, че отстраняването на тези продемократични депутати предполага, че Китайската комунистическа партия е "открито нарушила международните ангажименти в съответствие с китайско-британската съвместна декларация", както и "обещанията си към хората в Хонконг, включително чрез нейното" ядро закон ".

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Масовите оставки означават, че в парламента ще има прокитайци

Съветникът на Тръмп смята, че принципът "една държава, две системи", според който Хонконг е част от Китай, сега е "голям смокинов лист, покриващ разширяването на еднопартийната диктатура" на китайската комунистическа партия в Хонконг.

О'Брайън подчерта, че Вашингтон ще продължи да "използва всяка възможност да търси и налага санкции" срещу тези, "отговорни за унищожаването на свободата на Хонконг".

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Това предвижда резолюция, приета от Китай

На 30 юни Постоянният комитет на Националния народен конгрес (най-висшият законодателен орган на страната) прие Закона за националната сигурност на Хонконг.