Високопоставен американски дипломат е засилил натиска върху Китай, за да сътрудничи относно нови, строги санкции, целящи да ударят Северна Корея заради скорошния ядрен опит, който повдигна притеснения за напредък на Пхенян в разработването на водородна бомба, отбелязва „Асошиейтед прес”.

Американският заместник държавен секретар Антъни Блинкен е бил в Южна Корея, за да окаже дипломатически натиск за по-тежки санкции, които могат да заставят промяна в Северна Корея. Ключ за тези усилия е дали Китай, последният голям съюзник на Пхенян и с право на вето член на Съвета за сигурност на ООН, ще се включи в налагането на тежко наказание на Северна Корея.

„Ние смятаме, че Китай има специална роля в казуса, имайки предвид специалните отношения, които той има с Пхенян”, заяви Блинкен пред репортери след среща с представители на южнокорейските власти.  

Той подчертал, че Пекин има „по-голямо влияние и способи за упражняване на давление” над Пхенян в сравнение с която е и да е друга страна в света, тъй като по-голямата част от търговията на Северна Корея е от, към и през Китай. Блинкен лети по-късно в сряда за Пекин за разговори относно Северна Корея.

По време на среща с южнокорейския външен министър, Блинкен посочил, че Сеул и Вашингтон работят в тясно сътрудничество в Ню Йорк със Съвета за сигурност на ООН.

От своя страна южнокорейският първи дипломат подчертал, че е време международната общност да се обедини, за да накара Северна Корея да си плати за ядрените опити. „Работата е следната: КНДР срещу международната общност”, изтъкнал той.

Китай се очаква да се присъедини към санкции на ООН, но няма вероятност да предприеме стъпки, които биха могли да доведат до рухването на комунистическия режим в Северна Корея. Китай се опасява да не бъде залят от вълна от бежанци и нарастващо насилие през границата, коментират анализатори.