Военното министерство на САЩ обмисля предложение за засилване на ролята на американската армия по отношение на освобождаването на сирийския град Ракка от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Това пише американският в. "Вашингтон поуст", позовавайки се на източници, запознати с планирането на военната операция.

"Предлага се значително участие на американските военни, включително и специални части, бойни хеликоптери и артилерия, както и доставка на оръжие на сирийските кюрди и арабските сили", се посочва в публикацията.

Според изданието се обсъжда предложение за премахването на ограниченията за броя на настоящия контингент американски военни в Сирия, който наброява около 500 командоса.

Отбелязва се, че американците няма да участват пряко в сухопътните бойни действия, но предложението ще позволи на американските военни по-тясно да сътрудничат в предната линия на бойните действия.

Командирът на международната операция срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия ген.-лейтенант Стивън Таунзънд заяви по-рано, че кюрдските милиции могат да вземат участие в освобождаването на Ракка, който се води столица на терористите в Сирия.

Същевременно той потвърди, че САЩ преговарят за евентуално участие в операцията и на Турция, която разглежда "Отрядите за народна защита" (YPG) на сирийските кюрди като терористична групировка. Основните очаквания на САЩ са свързани с арабските сили в района на Ракка, тъй като арабите са основното население в района.