Администрацията на САЩ рязко затягат правилата за предоставяне на политическо убежище в страната на граждани на други страни.

Предложения със съответния характер бяха обнародвани в четвъртък от министерствата на правосъдието и вътрешната сигурност на САЩ. Документът от 419 страници ще бъде публикуван днес във Федералния регистър, който е сборник от официални документи на американското правителство, и 30 дни след това новите правила ще влязат в сила.

Както се посочва в прессъобщение на Министерството на правосъдието на САЩ, новата инициатива има за цел да актуализира и рационализира процедурите за обработка на молбите за предоставяне на убежище. По-конкретно, това ще позволи на американските власти "по-ефективно да отделят неоснователни жалби от заслужаващите разглеждане", смята ведомството.

Междувременно американските правозащитници не са съгласни с това мнение. "Става дума за най-голямата атака срещу института на убежището, която сме виждали по време на администрацията на (Доналд) Тръмп", подчертава Аарон Райклин-Мелник от неправителствения Американски съвет по имиграция.

От негова гледна точка новите правила на практика ще означават, че "убежището (в САЩ) ще бъде извън обсега на голям процент от лицата, които в миналото биха отговаряли на критериите", за да им се даде такъв статут.

Според американските медии новите правила означават например, че за американските съдии, разглеждащи имиграционни дела, ще бъде по-лесно да квалифицират някои молби за убежище като незаслужаващи разглеждане, а също така да отсяват редица категории кандидати преди етапа на изслушването, ако не предоставят определена доказателствена база на американските власти.