Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние обяви, че остават важни различия между ЕС и Великобритания в преговорите за Брекзит, по-специално - за бъдещето на ирландската граница и системата на ЕС за защита имената на храните, съобщава "Ройтерс".

Барние написа в "Туитър", че е имал "полезен диалог" с британския си колега Доминик Рааб тази сутрин за напредъка, който техните екипи са постигнали за споразумението за излизането на Великобритания от Общността.

Великобритания заплаши, че няма да плати на ЕС, ако няма сделка за Брекзит

Великобритания заплаши, че няма да плати на ЕС, ако няма сделка за Брекзит

Лондон се съгласи да погаси сметката си от 40-годишното си членство, която е в размер на 39 милиарда британски лири

"Ала остават съществени различия по Протокола ИЕ/НИ, управлението и географските указания", подчерта Барние, допълвайки: "Ние също така продължаваме дискусиите си за намирането на обща основа за бъдещите отношения."

Европейският съюз иска споразумение за излизането на Великобритания от Общността, за да гарантира, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Той също така иска Обединеното кралство да подкрепи системата на ЕС за географски указания, която предвижда например, че терминът "шампанско" може да се използва само за пенливо вино от определен регион на Франция или че сиренето фета е само от Гърция.

Сделка за Брекзит е реалистична до началото на ноември според ЕС

Сделка за Брекзит е реалистична до началото на ноември според ЕС

Това обяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние