Военна коалиция, ръководена от Саудитска Арабия временно ще затваря всички въздушни, сухопътни и морски пътища до Йемен, за да спре потока на оръжие от Иран към бунтовниците хуси, съобщава държавната информационна агенция СПА, цитирана от "Ройтерс".

Този ход е вследствие на ракетата, изстреляна към Рияд в събота, която коалицията описва като "опасна ескалация" от подкрепяните от Иран милиции хуси, които контролират голяма част от Йемен.

Коалицията и американският президент Доналд Тръмп обвиняват Иран за атаката, но ръководителят на революционните гвардия на Иран отрече обвиненията в неделя, като отхвърли обвиненията на Тръмп като "клевети".

Тръмп обвини Иран за ракетата от Йемен, прихваната от Саудитска Арабия

Тръмп обвини Иран за ракетата от Йемен, прихваната от Саудитска Арабия

"Ние произвеждаме най-добрата военна техника в света"

Балистичната ракета беше прихваната от противовъздушната защита на Саудитска Арабия и беше свалена до летището в Рияд, без да причини жертви.

"Командването на коалиционните сили реши временно да затвори всички йеменски въздушни, морски и сухоземни пристанища", се казва в изявление и допълват, че хуманитарните доставки и помощи ще продължат да имат всякакъв достъп до Йемен.

Организацията на обединените нации и организациите за международна помощ многократно са критикували коалицията за блокиране на достъпа, особено на северната част на страната, контролирана от бунтовниците.

Повече от 20 загинали и 30 ранени при сражения в Йемен

Повече от 20 загинали и 30 ранени при сражения в Йемен

Сблъсъкът е бил между части на армията и бойци на "Ислямска държава"

В гражданската война в страната са загинали най-малко 10 000 души и е предизвикана тежка хуманитарна криза в една от най-бедните нации в арабския свят. Повече от половин милион йеменци са заразени с холера и около седем милиона са на ръба на глада, според ООН.