Саудитска Арабия подписа споразумение с Турция за депозиране на 5 милиарда долара в централната банка на страната, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи чрез Саудитския фонд за развитие.

Саудитският министър на финансите Мохамед бин Абдула ал Джадаан обяви намерението на страната си да направи депозита през декември миналата година.

Въпреки че нетните валутни резерви на Турция се възстановиха от малко над 6 милиарда долара миналото лято, когато паднаха до поне 20-годишно дъно, те намаляха с около 8,5 милиарда долара, след като мощното земетресение удари южната част на страната в началото на февруари, причинявайки смъртта на над 45 000 души и оставяйки милиони без дом.

Саудитска Арабия внася 5 млрд. долара на депозит в Турция

Саудитска Арабия внася 5 млрд. долара на депозит в Турция

Стъпка към подобряване на отношенията между Рияд и Анкара

Нетните международни резерви на турската централна банка са намалели с около 1,4 милиарда долара, спадайки до 20,2 милиарда долара през седмицата до 24 февруари, сочат данни на банката.

Депозитът на Саудитска Арабия е в резултат на съвместните усилия на Анкара и Рияд за възстановяване на двустранните отношения, които се влошиха значително след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г. Тогава Ердоган обвини за участие в покушението "най-високите нива" на саудитското правителство.

Валутните резерви на Турция намаляха рязко през последните години поради пазарни интервенции и вследствие на валутна криза през декември 2021 г. Лирата загуби около 30% от стойността си спрямо долара миналата година и 44% през 2021 г.

Депозитът е подписан между председателя на Саудитския фонд за развитие Ахмед Акийл ал Хатиб, който е и министър на туризма на страната, и управителя на Централната банка на Турция Сахап Кавджъоглу.

Салман и Ердоган на среща в Турция за нормализиране на отношенията

Салман и Ердоган на среща в Турция за нормализиране на отношенията

Саудитският принц опитва да възстанови имиджа си отвъд Персийския залив, а Ердоган търси финансова подкрепа