Голямо военно учение, включващо около 20 държави, е планирано да започне от днес в северната част на Саудитска Арабия, като според кралството това били най-големите военни маневри в региона в историята, съобщава държавната саудитска агенция СПА.  

Ученията, с кодово име „Северна светкавица”, ще включват въздушни, сухопътни и морски сили от „ислямски и приятелски държави”.

Ученията ще започнат през следващите няколко часа. Те ще съберат заедно страните от Персийския залив, както и Йордания, Сенегал, Судан, Малдивите, Мароко, Пакистан, Чад, Тунис, Коморските острови, Джибути, Малайзия, Египет, Мавритания и Мавриций.

Ученията щели да изпратят „ясно послание”, че Саудитска Арабия и нейните съюзници „са обединени да посрещнат смело всички предизвикателства и да поддържат мира и стабилността в региона”.  

Военните маневри идват на фона на нарастващите напрежения в региона заради войните в Сирия, Йемен и неотдавнашния срив в дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия, които видяха регионалните сили разделени по линиите на сунитско-шиитското религиозно разделение.