Саудитска Арабия кани американските фирми да участват в разработването на гражданската програма за ядрена енергетика на страната, съобщава "Ройтерс".

Декларират, че не се интересуват по никакъв начин от отклоняване на ядрени технологии за военни цели, коментира министърът на енергетиката Халид ал-Фалих пред репортери.

Изявлението е след среща с американския енергиен секретар Рик Пери, който от своя страна коментира, че ще бъде преждевременно да се правят изявления за споразумения със Саудитска Арабия за ядрено сътрудничество.

"Не само не се интересуваме от каквито и да било начини да отклоняваме ядрена технология за военна употреба, ние сме много активни в неразпространението и от други", коментира ал-Фалих.

KACARE саудитската правителствена агенция, натоварена с ядрените планове, съобщава миналата седмица на своя уебсайт, че разговаря с Westinghouse, собственост на Toshiba, и с френската EDF.

"Надяваме се, че пътищата ще се сближат - търговските и технически дискусии между KACARE и американските компании, докато ние работим с нашите колеги от американска страна по регулаторните и политическите въпроси", допълва Фалих.

Вашингтон обикновено изисква страната да подпише мирен пакт за ядрено сътрудничество, известен като споразумение 123, което блокира стъпките в производството на гориво с потенциалното му използване за бомби.

В предишни разговори Саудитска Арабия отказва да се подпише под споразумението, което би я лишило от възможността един ден да обогатява уран.

Най-големият износител на петрол в света заявява, че иска атомна енергия за да диверсифицира енергийния си микс, което ще им позволява да изнасят повече суровини, отколкото да ги използва, за да генерира електричество. Те все още не са придобила възможностите за ядрена енергия или технология за обогатяване.

Реакторите се нуждаят от уран, обогатен с чистота около 5%, но същата технология в този процес може да се използва и за обогатяване на тежкия метал за оръжия. Това е в основата на западните и регионални опасения за ядрената програма и на Иран.

Риад заяви, че иска да използва собствените си уранови ресурси за "самодостатъчно производството на ядрено гориво". През октомври кралството изпрати искане за информация до доставчиците на ядрени реактори и планира да възложи първия договор за строителство през 2018 г.

Риад иска да инсталира до 17.6 гигавата капацитет до 2032 г. - или около 17 реактора, а САЩ се очаква да бъдат изправени пред конкуренция от Южна Корея, Русия, Франция и Китай за първоначалния търг.