Саудитска Арабия не трябва да губи своето "суверенно" право, един ден да обогатява уран по планираната си гражданска ядрена програма, особено след като световните сили позволяват на Иран да прави това, коментира принц Турки ал Фейсал, цитиран от "Ройтерс".

Бившият шеф на разузнаването и бивш посланик във Вашингтон принц Турки ал Фейсал коментира позицията на Рияд по чувствителния въпрос в разговорите между Саудитска Арабия и САЩ за споразумение, подпомагащо монархията да развива атомна енергия.

Рияд има за цел да започне преговори със Съединените щати в рамките на седмица по граждански пакт за сътрудничество в ядрената сфера, която е от съществено значение, ако американските фирми решат да наддават в търг за няколко милиарда долара през следващата година за изграждането на първите два ядрени реактора на Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия кани американски фирми в гражданската си ядрена програма
Обновена

Саудитска Арабия кани американски фирми в гражданската си ядрена програма

Декларират, че не се интересуват по никакъв начин от отклоняване на ядрени технологии за военни цели

Реакторите ще бъдат част от по-широка програма за производство на електроенергия от атомна енергия, така че монархията да може да изнася повече суров петрол.

Риад заяви, че иска ядрена технология само за мирни цели, но остави неясно дали иска да обогати и уран да произвежда ядрено гориво, процес, който може да се използва и за производството на атомни оръжия.

Американски компании могат да прехвърлят ядрена технология в друга държава само ако Съединените щати подпишат споразумение с тази страна, което изключва обогатяване на уран и преработката на отработено ядрено гориво - стъпки, които могат да имат военна употреба.

"Това е суверенна тема. Ако погледнете споразумението 5+1 и Иран, то конкретно позволява на Иран да обогатява", коментира принц Турки.

Във връзка със споразумението, той има предвид Съединените щати, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, които сключиха споразумение с Техеран през 2015 г., при което икономическите санкции срещу Иран бяха отменени в замяна на иранската ядрена програма.

Русия и Саудитска Арабия започват сътрудничество в областта на атомната енергия

Русия и Саудитска Арабия започват сътрудничество в областта на атомната енергия

Монархията обмисля изграждането на 17,6 гигавата ядрена енергия до 2032 г.

Принц Турки коментира, че единственият начин да се спре обогатяването на уран ще бъде създаването на зона без ядрени оръжия в Близкия изток - дългогодишна идея, подкрепена от ядреното събрание на ООН.

"Това няма да стане за една нощ. Трябва да се определи график за преговори, за да се включат в регионални дискусии и бъдещите членове на зоната по въпроси не само за ядрената енергетика, а за постигане на мир в Близкия изток между Израел и Палестина", допълни той.