Великобритания тайно се е сговорила със Саудитска Арабия, за да се гарантира, че и двете страни ще бъдат избрани в Съвета на ООН по човешките права.
Това показват изтекли дипломатически грами, цитирани от „Гардиън".

Издигането на Саудитска Арабия в един от най-влиятелните органи на ООН през 2013 г. предизвика международни критики за състоянието на правата на човека в страната.

През тази седмица избухна нов дипломатически скандал заради шиитския активист Али Мохамед ал Нимр, който е изправен пред смъртна присъда чрез разпъване на кръст, след като е бил обвинен на 17-годишна възраст, че е участвал в антиправителствена демонстрация.

Рияд е обезглавил повече от 100 души досега през тази година, бройка, която се смята за по-голяма от обезглавените от „Ислямска държава".

Документите на саудитското външно министерство, до които „Уикилийкс" са се добрали през юни, се отнасят до разговори с британски дипломати преди гласуването през ноември 2013 г. в Ню Йорк. Сега документите са били преведени от базираната в Женева неправителствена правозащитна организация UN Watch, която подробно и критично се вглежда в действията на Съвета на ООН по правата на човека.

Секретната кореспонденция показва, че Великобритания е инициирала тайните преговори, молейки Саудитска Арабия за подкрепата ѝ. В края на краищата и двете страни бяха избрани в Съвета на ООН по правата на човека, в който членуват 47 страни членки.

Грамите разкриват също, че Саудитска Арабия е отделила 100 хил. долара за „разходи, произтичащи от кампанията за номиниране на Кралството за членство в съвета по човешките права в периода между 2014 и 2016 г." Не е ясно къде или как са били похарчени парите.

Тези разкрития следват избирането на Саудитска Арабия през тази седмица за председател на панел на Съвета на ООН за човешките права, който избира високопоставени служители, които изготвят международните стандарти по правата на човека и пишат доклади за нарушения.

От международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл" коментират, че ако Великобритания осъществява тайни сделки с официални представители на Саудитска Арабия във връзка с правата на човека, това е плесница в лицето на саудитските активисти, които са преследвани и убивани в кралството.