Саудитските власти настояват за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за създаването на палестинска държава, за да се нормализира процесът на отношенията с Израел.

Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от АП.

"Саудитска Арабия даде ясно да се разбере, че за процеса на нормализиране на отношенията с Израел има две изисквания: спокойствие в ивицата Газа и изработване на път за създаване на палестинска държава", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Той подчерта, че разрешаването на тези въпроси е важно за глобално споразумение, по което САЩ и Саудитска Арабия работят в момента.

"Разглеждаме не само пътя към решението за две държави, възстановяването на Газа, кой ще управлява Газа, сигурността там. Работим върху всичко това", каза Милър.

По-рано агенция Блумбърг, позовавайки се на източници, писа, че САЩ и Саудитска Арабия са близо до споразумение, което ще засили връзките на страните в областта на сигурността и технологиите, включително ядрените, и което може да доведе до нормализиране на отношенията на кралството с Израел. Споразумението включва, наред с други неща, ангажименти на американските военни да защитават Саудитска Арабия.

Източници твърдят, че през последните седмици Вашингтон и Рияд са ускорили преговорния процес и много официални лица са оптимисти, че споразумението може да бъде постигнато до няколко седмици. Пактът обаче може да изисква одобрение от Конгреса на САЩ.

При това, след като страните изработят споразумение, израелското правителство ще бъде поканено да се присъедини към него, при условие че прекрати операцията в ивицата Газа и се съгласи да започне да признава палестинска държава. Ако се съгласи, Израел ще установи официални дипломатически отношения със Саудитска Арабия за първи път, като по този начин ще засили регионалната интеграция и икономическите връзки.

Саудитска Арабия: Решаването на палестинския въпрос е в интерес на Близкия изток

Саудитска Арабия: Решаването на палестинския въпрос е в интерес на Близкия изток

Рияд зове за единни действия

Миналата година беше съобщено, че САЩ и Саудитска Арабия са постигнали споразумения на основата на бъдещо споразумение за нормализиране на отношенията между кралството и Израел. През септември 2023 г. обаче медиите съобщиха, че саудитската страна е прекратила преговорите. А малко по-късно се случи и терористичното нападение на "Хамас" срещу Израел и напрежението в региона рязко се повиши.