Засиленият ангажимент със Сирия може да проправи пътя за завръщането й в Арабската лига, тъй като отношенията се размразяват след повече от десетилетие на изолация, но в момента е твърде рано да се обсъжда подобна стъпка. Това заяви външният министър на Саудитска Арабия, цитиран от Ройтерс.

Принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд посочи, че в арабския свят се изгражда консенсус, че изолирането на Сирия не работи и че е необходим диалог с Дамаск, особено за справяне с хуманитарната ситуация там. Необходим е ангажимент за справяне с тези опасения. И това в крайна сметка може да доведе до връщане на Сирия в Арабската лига и т.н. Но засега мисля, че е твърде рано да се обсъжда, добави той.

Сирия беше до голяма степен изолирана от останалата част от арабския свят след смъртоносните репресии на Асад срещу протестите, които избухнаха срещу неговото управление през 2011 г. Арабската лига прекрати членството на Сирия през 2011 г. и много арабски страни изтеглиха своите пратеници от Дамаск.

Саудитска Арабия ще бъде домакин на тазгодишната среща на върха на Арабската лига. Принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд бе категоричен, че е твърде рано да се говори за това дали Сирия ще бъде добре дошла на форума.