Представителят на украинския президент във Върховната рада (украинския парламент) Ирина Луценко обяви, че депутатката Надежда Савченко е влязла в пленарна зала с огнестрелно оръжие и гранати, като своевременно е била изведена от залата, съобщават руски медии.

Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко подчерта в тази връзка, че имало "неопровержими доказателства" за това, че Савченко е планирала терористичен акт в сградата на парламента.

Луценко е внесъл в Радата искане за снемане на имунитета на Савченко, арестуването ѝ и привличането ѝ към наказателна отговорност.

Украинският парламент изключи Савченко от комисията по национална сигурност и отбрана. Самата тя беше няколко дни в чужбина, а днес е била разпитана от Службата за сигурност на Украйна като свидетел по делото срещу ръководителя на Центъра за освобождение на пленници "Офицерски корпус" Владимир Рубан, който е заподозрян за подготовката на серия от терористични атаки в Киев. След разпита тя е влязла в сградата на Върховната рада.

Савченко обвини шефа на парламента на Украйна, че доставял снайпери на Майдана

Савченко обвини шефа на парламента на Украйна, че доставял снайпери на Майдана

Властите умишлено блокирали разследването

Самата Савченко по-късно коментирала пред журналисти, че е влязла в пленарна зала, поработила, а след това си тръгнала. На уточняващ въпрос обаче дали е внесла оръжия и била ли е изведена от залата, тя посъветвала журналистите да "четат литература".