През 2014 г. протестиращите на Майдана са разполагали с оръжие, което е било използвано със знанието на организаторите на протеста. Това твърди украинската депутатка Надежда Савченко, цитирана от украински и руски медии.

По думите ѝ, настоящият главен прокурор на Украйна Юрий Луценко е призовал от трибуната на Майдана да се предприеме настъпление, обещавайки, че "оръжие ще има".

"Видях как дойде син микробус и от него излязоха хора с оръжия. Тези хора сега са в парламента. Видях как (настоящият председател на Върховната рада Андрей) Парубий занесе снайпери в хотел "Украйна". Луценко стана главен прокурор заради това, че прикри тези престъпления", уточнила Савченко.

Савченко връща Украйна в XVII век

Савченко връща Украйна в XVII век

В Лвов представи политическото си движение РУНА

Тя подчертала, че властите умишлено блокират разследването на престъпленията по време на Майдана, тъй като много от нейните представители са участвали в незаконни действия.

Савченко добавила, че след Евромайдана "животът на хората не се е подобрил".

Миналия месец грузински снайперисти, които са взели участие в събитията на Майдана, разказаха, че оръжие и заповед да открият огън по хората те са получили от настоящия председател на Комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната към Върховната рада Сергей Пашинский.

Надежда Савченко изгонена от партия „Баткивщина”

Надежда Савченко изгонена от партия „Баткивщина”

"Фракция "Баткивщина" обсъди обстоятелствата с Надежда Савченко

По-рано тази седмица Службата за сигурност на Украйна привика Савченко на разпит по делото на ръководителя на Центъра за освобождение на пленени "Офицерски корпус" Владимир Рубан, който е заподозрян за планиране на терористични атаки в Киев.

Междувременно Юрий Луценко е внесъл във Върховната Рада искане за отнемане на депутатския имунитет на Савченко и за арестуването ѝ.

Савченко, която беше осъдена в Русия за убийството на руски журналисти в Донбас и по-късно помилвана от руския президент, по-рано напусна Украйна.