Съветът на Европа предупреди Гърция, че предложен закон, целящ ускоряване на депортациите на мигранти, ще застраши "животоспасяващата работа" на неправителствените организации в Средиземноморието, информира "Франс прес".

Организацията призова гръцките депутати да преразгледат законопроекта, който ще увеличи правомощията на полицията да разпорежда депортации и да задържа мигранти без документи, като същевременно стриктно регулира дейността на неправителствени организации и доброволчески групи.

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Страната завърши строежа на стената по границата с Турция

Гърция все още е основен център за мигранти, които се опитват да достигнат Европейския съюз, въпреки че пристиганията са далеч по-малко, отколкото бяха по време на пика на мигрантската криза през 2015 г.

Гръцкото правителство защити твърдите предложения като необходими за защита на границите на страната.

"Гърция няма да приеме, както в периода 2015-19 г., да бъде вратата към Европа за потоците на нелегална имиграция", настоя министърът на миграцията Нотис Митарачи пред парламента по-рано тази седмица, когато представи законопроекта, по който депутатите ще гласуват по-късно днес.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович заяви, че планът "сериозно ще попречи на животоспасяващата работа, извършвана в морето от неправителствени организации, и на техните възможности за наблюдение на правата на човека в Егейско море".

ЕС порица Гърция

ЕС порица Гърция

Причината е отношението на Атина към мигрантите

Законът позволява тежки глоби и санкции за групи, за които се установи, че са нарушили юрисдикцията на властите и бреговата охрана.

Тя подчерта, че неправителствените организации играят важна роля в защитата на правата на мигрантите и са важни в документирането на отблъсквания или други потенциални нарушения.

Тя призова депутатите да се уверят, че законът спазва задълженията на Гърция съгласно Европейската конвенция за правата на човека и Конвенцията за бежанците.