Гърция завърши строежа на 40-километровата стена по границата с Турция, съобщава в. "Катимерини".

Южната ни съседка въвежда и нова система за наблюдение, която да попречи на мигранти от Афганистан и Близкия изток да навлязат в Европа.

Случващото се в Афганистан засилва опасенията в Европейския съюз от повторение на бежанската криза от 2015 г., когато близо милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, преминаха към Гърция от Турция и се отправиха на север към по-богатите държави.

Гърция, която беше на първа линия в тази криза, уверява, че в момента граничните й сили са в готовност да гарантират, че страната няма да се превърне отново във врата към Европа.

Гърция изгражда бетонни стени около бежанските лагери

Гърция изгражда бетонни стени около бежанските лагери

Изграждат и електронна система за влизане-излизане, пускат дронове и индивидуални карти - бежанци и правозащитни групи са възмутени

Министърът на гражданската защита Михалис Крисохоидис бе категоричен, че Гърция не може да чака пасивно за възможните последици. Нашите граници ще останат сигурни и неприкосновени, подчерта той.

Министърът съобщи, че разширението на съществуващата 12,5-километрова ограда е било завършено през последните дни, както и високотехнологична автоматизирана електронна система за наблюдение.

ЕС налива милиони за бежанците в Турция

ЕС налива милиони за бежанците в Турция

Едната програма е за обучението на децата

Напливът по суша и по море на мигранти към Гърция намаля значително от 2016 г. насам, когато ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на потоците в замяна на финансова подкрепа.

Атина и Анкара отдавна са в противоречие по мигрантските въпроси и припокриващите се териториални претенции в Източното Средиземноморие.

Гърция засили миграционната си политика през последните месеци, като огради мигрантските си лагери и обяви търгове в целия ЕС за изграждане на две съоръжения от затворен тип на островите Самос и Лесбос край Турция.