Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати да бъдат експулсирани от страната заради злонамерена кампания за дезинформация, нарушаваща местните закони и дипломатически протоколи. Това съобщи агенция Ройтерс.

Съветникът по националната сигурност Едуардо Ано отбеляза, че действията на китайското посолство не трябва да да останат ненаказни. Той направи препратка към предполагаем изтекъл разговор между китайски дипломат и филипински адмирал, обсъждащи спора за Южнокитайско море, в който адмиралът се съгласява на отстъпки спрямо Китай.

Обвиненията към китайското посолство във Филипините са за повтарящи се действия на ангажиране и разпространение на дезинформация и злонамерена дезинформация, с цел посяване на разногласия, разделение и разединение.

Според Съвета за национална сигурност лицата в китайското посолство, отговорни за нарушаването на филипинските закони и Виенската конвенция за дипломатическите отношения, както и тези, отговорни за тези злонамерени операции по влияние и намеса, трябва незабавно да бъдат експулсирани.

Двете страни бяха въвлечени в поредица от противопоставяния в спорни райони на Южнокитайско море. Филипините, окуражени от подкрепата на Съединените щати и други съюзници, засилват дейността си във водите, патрулирани от бреговата охрана на Китай.

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Целта е да се избегна ескалация на напрежението