Съветът за сигурност на ООН поиска в четвъртък спиране на обсадата на ал-Фашир - град с население от 1,8 милиона души в района на Северен Дарфур в Судан - от паравоенните сили за бърза подкрепа и незабавно прекратяване на боевете в района.

15-членният съвет прие резолюция, изготвена от Великобритания, която също призовава за изтегляне на всички бойци, които застрашават безопасността и сигурността на цивилните в Ал Фашир, последният голям град в обширния западен регион Дарфур, който не е под контрола на RSF.

"Атака срещу града би била катастрофална", каза британският посланик в ООН Барбара Удуърд пред съвета. "Този ​​съвет изпрати днес силен сигнал към страните в конфликта. Този брутален и несправедлив конфликт трябва да приключи."

Войната избухна в Судан през април миналата година между суданската армия и RSF, предизвиквайки най-голямата криза с разселването в света. Висши служители на ООН предупредиха, че влошаващото се насилие около Ал-Фашир заплашва да отприщи кървави междуобщностни борби в целия Дарфур.

Подготвената от Великобритания резолюция получи 14 гласа "за", докато Русия се въздържа.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че това е "несигурен момент".

Най-малко 100 цивилни са убити при атака в Судан

Най-малко 100 цивилни са убити при атака в Судан

Нападението е извършено от паравоенните сили за бърза подкрепа

"Хората на Ал-Фашир са в капан. Те са заобиколени от тежко въоръжени бойци на паравоенните сили за бърза подкрепа. Храната, водата, лекарствата и други основни неща изсъхват, каза тя. Настъпва глад и заплахата от по-нататъшно насилие, включително клане, е голяма".

Главната болница на Ал-Фашир е била атакувана  и е изключена от експлоатация, съобщиха Лекари без граници в неделя. Около 130 000 жители са напуснали града поради боевете през април и май, казаха от ООН, но напускането им е опасно, тъй като бягащите са били нападнати на главния контролиран от паравоенните сили път.

Съветът за сигурност призова враждуващите страни да позволят на цивилните да се преместят в по-безопасни зони във и извън Ал-Фашир.

Доклад от 5 юни на лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейл установи, че около 40 селища извън града са били разрушени от палежи от края на март.

Съветът за сигурност призова страните "да се въздържат от външна намеса, която се стреми да подклажда конфликти и нестабилност и напомня на всички страни в конфликта и държави-членки, които улесняват трансфера на оръжия и военни материали към Дарфур, за техните задължения да спазват оръжейните разпоредби ембаргови мерки".

Наблюдателите на санкциите на ООН определиха като "достоверни" обвиненията, че Обединените арабски емирства са предоставили военна подкрепа. ОАЕ отрече.

ООН заяви, че близо 25 милиона души, половината от населението на Судан, се нуждаят от помощ, а около 8 милиона са напуснали домовете си.

Глобален орган по продоволствената сигурност, подкрепян от ООН, заяви, че са необходими незабавни действия за "предотвратяване на широко разпространена смърт и пълен срив на поминъка и предотвратяване на катастрофална криза с глад в Судан".

САЩ твърдят, че воюващите страни са извършили военни престъпления.

ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

117,3 милиона души са потърсили убежище далеч от домовете си

Между 10 000 и 15 000 души са били убити само в един град в Западен Дарфур миналата година при етническо насилие, организирано от паравоенните сили за бърза подкрепа и съюзническите арабски милиции, според доклад на наблюдателите на санкциите на ООН, видян от Ройтерс през януари.