Съветът за сигурност на ООН осъди петия ядрен опит, извършен от Северна Корея и реши да наложи нови санкции на Пхенян, съобщават световните информационни агенции.

Северна Корея с поредeн ядрен опит

Северна Корея с поредeн ядрен опит

Регистрирано земетресение с магнитуд над 5 по Рихтер породи спекулации

15-те страни членки на Съвета за сигурност, включително Китай, който е единственият съюзник на изолираната комунистическа държава, подкрепиха единодушно декларация, в която се заявява, че те ще "започнат незабавно работа по подходящите мерки според чл. 41 от Устава на ООН, както и по резолюция на Съвета за сигурност".

В Чл. 41 става въпрос за "мерки, невключващи използване на въоръжена сила".

САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Северна Корея. След предишния ядрен опит на страната бяха наложени тежки икономически, финансови и търговски санкции.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза в Женева, че дипломатите трябва да проявят повече креативност в избирането на отговор на ядрените опити на Северна Корея, и да не отвръщат само със санкции.
"Прекалено рано е да погребваме шестстранните преговори. Би трябвало да търсим начини да ги подновим", добави той.

САЩ въвеждат нови санкции срещу Северна Корея

САЩ въвеждат нови санкции срещу Северна Корея

И ние ще вземем допълнителни мерки

Държавният секретар на САЩ Джон Кери от своя страна изтъкна, че Вашингтон многократно е предлагал преговори на Северна Корея, ако тя приеме да се денуклеаризира.
"Отправяхме инициатива след инициатива към севернокорейския диктатор", подчерта Кери.

Той добави, че се надява в крайна сметка да се стигне до резултат, подобен на ядрените преговори с Иран.