Съветът за сигурност на ООН не гласува декларация в подкрепа на Прищина.

На извънредното заседание, свикано по искане на Сърбия и Русия, тази нощ поддръжниците на независимостта на Косово се оказаха малцинство, съобщава агенция Новости.

"Стана ясно, че тяхната политика не се ползва с поддръжката на всичкив СС", коментира представителят на Русия Виталий Чуркин след приключването на заседанието. То се проведе при закрити врата.

По думите на  руският представител само от 5 от 15 държави-членки на съвета са се изказали в подкрепа на плана на Марти Ахтисаари, който определя на етнически принцип независимост на областта.

Съветът за сигурност отново са оказва в задънена улица и отново да не може да реши проблема в рамките на ООН. Изказвания в тази посока бяха направени още през ноември месец, когато завърши последния кръг от преговори между Белград и Прищина.

„В изказванията не се чу нищо ново. Страните членки не могат да се договорят и Съветът не може да стигне до съгласие. Сега фокусът ще се премести върху региона и Брюксел", заяви представителят на Великобритания Джон Сойерс.

По думите му ЕС има намерение в понеделник да даде своя позиция по създалата се ситуация и по очакваното обявяване на независимост.

В изказването си пред Съвета руският представител Виталий Чуркин е подчертал, че Русия отново настоява за продължаване на преговорите и изготвяна на „пътна карта" от страна на СС на ООН.

По думите му „тройката" посредници, формирана от Русия, САЩ и ЕС, при последните преговори са постигнали значителни резултати при намаляване на напрежението между Белград и Прищина, в резултат на което са възникнали реални предложения относно бъдещия статут на областта. Виталий Чуркин изказа съжаление, че тези усилия не са продължени.

Припомняме, за последната една година обявяването на независимост от страна на Косово се отлага три пъти във връзка с настояванията на Москва за достигане до компромис. От руска страна представители настояват за продължаване на преговорите до сближаване на позициите, въпреки че западните страни отричат да има напредък.

Реално Русия не може да възпрепятства провъзгласяването на независимост, но може да блокира признаването на Косово в Организацията на обединените нации.

"Липсват не само юридически, но и морални основанияда се провежда политика на подкрепа на независимо Косово. Проблемът за териториалната цялост, безусловно се явява ключов за всички членове на световната организация. Това заседание беше красноречив отговор на тези, които посочват косовския случай като уникален", коментира още Виталий Чуркин след заседанието.

Той припомни, че в света съществуват към момента около 200 конфликта на етническа основа, а косовския прецедент може да даде тласък и към други опасни сепаратистки действия.

Бяло, черно, зелено - три сценария за Косово.

Вчера управляващите в Сърбия приеха документ, с който "предварително анулираха една обявена от Косово независимост".
В телевизионно обръщение обаче премиерът Кощуница за първи път призна, че Сърбия реално не разполага с никакви механизми да спре косоварите.

Вчера късно вечерта, преди началото на извънредното заседание в ООН, световните агенции съобщиха за експлозия в Косовска Митровица. Взивът е бил в близост до сградата, която се очаква да бъде подготвена за център на ЕС в града. Градът е символ на размирно Косово и жителите му са 80% албанци.