Премиерът на Ливан Фуад СиньораСъветът за сигурност на ООН отново заяви своята категорична подкрепа за демократично избраното правителство на Ливан и осъди всякакви опити страната да бъде дестабилизирана, предаде АП.

Изявлението си Съветът разпространи вчера, когато председателят на Лигата на Арабските страни Амр Муса започна разговори с ливански политици в търсене на начин за преодоляване на нарастващото напрежение между отделните политически фракции.

В изявлението се призовават всички политически партии да проявят отговорност, за да се избегне чрез диалог по-нататъшното влошаване на ситуацията в страната.

Последната политическа криза в Ливан започна, когато премиерът Фуад Синьора отхвърли исканията на Хизбула за промени в кабинета, за правителство на националното единство, което би позволило на групировката и нейните съюзници да имат решаващ глас при взимането на правителствените решения.

В знак на протест срещу отказа на Синьора шестима министри в правителството подадоха оставки, а Хизбула организира масови антиправителствени протести в Бейрут, тъй като според нейните представители кабинетът в този си вид не е легитимен.