Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която въвежда нови санкции по отношение на Северна Корея и засилва вече въведени такива.
Резолюцията и няколкото спешни заседания, бяха предизвикани от ядрените опити, които извърши Северна Корея в последния един месец.

На заседанието днес резолюцията бе гласувана от всички 15 члена на Съвета за сигурност.

Резолюцията категорично осъжда ядрените изпитания, проведени на 25 май, които са в нарушение с вече съществуващата резолюция и е драстично пренебрежение по отношение на международната общност.

Документът приет от СС на ООН иска от Северна Корея незабавно и в пълен обем да изпълнява всички свои ангажименти, формулирани от предишната резолюция (1718 на СС на ООН, от октомври 2006 г.).
Също така се иска незабавно спиране на всички ядрени изпитания и преустановяване на всички маневри с балистични ракети.

Сред новите санкции, които се въвеждат е възможността да бъдат проверявани кораби на Северна Корея, в това число и в открито море. Ограничението е, че това ще може да става само със съгласието на държавата под чийто флаг корабът плава.

Проверката на кораби бе най-спорното място при съгласуването на резолюцията.

Освен това остават и дори се засилват като строгост финансовите санкцииспрямо комунистическия режим и продажбата на оръжия. На практика в момента на КНДР е позволено да купува само пистолети, автомати, леки миномети и гранатомети.

На държавата е забранено да изнася каквито и да е оръжия.

По отношение на финансови санкции Съветът за сигурност и предвидил възможност до 30 дни след приемането на настоящата резолюция да разшири още кръга от спрени финанси, забрани за пътувания на ръководителите на страната.
Списъкът на товари и стоки над които се разпростира резолюция 1718 също може да бъде разширен.

Това дава възможност на Северна Корея да преустанови с военните си действия или Съветът за сигурност да преразгледа решението си.