Джефри Катценберг, бивш председател на The Walt Disney Company и главен изпълнителен директор на DreamWorks Animation SKG, който съветва Джо Байдън за кампанията му за преизбиране, казва, че вижда възможност в това, което мнозина смятат за най-голямата уязвимост на президента на САЩ в президентската надпревара през 2024 г. - неговата възраст. Байдън, демократ, който навърши 80 през ноември, вече е най-възрастният служител в Овалния кабинет и ще бъде на 86 преди края на втория мандат, предава "Ройтерс".

В телефонно интервю Каценберг описа Байдън като "енергичен" и "ефективен" и предположи, че републиканските атаки срещу възрастта му ще имат обратен ефект.

"Възрастта на президента Байдън всъщност е неговата суперсила", каза Каценберг.

"Мисля, че хората са се опитали да я определят (неговата възраст) като негатив и мисля, че ще се провалят в това, защото възрастта му е неговото знание и опит и както той каза, това е неговата мъдрост."

Проучванията показват, че огромен брой американци, около 86%, смятат, че границата за президентство трябва да е 75 или по-млада възраст и докато повечето демократи смятат Байдън за "умствено остър", почти половината от демократите се чудят дали той е готов за предизвикателството на работи през 2024 г.

Републикански кандидати за президент като Ники Хейли публично изразиха съмнения дали Байдън ще изкара до края на втория си мандат, докато републикански законодатели като Тед Круз подчертаха възрастта на Байдън и поставиха под въпрос способността на вицепрезидента Камала Харис да поеме поста главнокомандващ .

Най-големият републикански съперник на Байдън, бившият президент Доналд Тръмп, е на 77 години. Около една четвърт от републиканците имат подобни опасения относно Тръмп.

Някои демократи очакват подобни атаки срещу възрастта и семейството на Байдън да се увеличат през 2024 г.

"Възрастта ще стане по-важна за тях, защото други аргументи (срещу Байдън) се изпариха през последните месеци", включително инфлацията, високите цени на бензина и рекордните пресичания на границите, прогнозира Саймън Розенберг, ветеран политически стратег от Демократическата партия.

Мнението на бившия изпълнителен директор на Disney Катценберг вероятно ще бъде отразено в кампанията на Байдън през следващите месеци. Дългогодишен донор от демократите и набирач на средства, той е единственият който не е политик, назначен за съпредседател на кампанията, когато Байдън обяви плановете си за преизбиране през април.

Каценберг познава Байдън от 80-те години на миналия век и двамата се сближиха, когато Каценберг подкрепи бившия президент Барак Обама. След избирането на Тръмп Каценберг насърчи Байдън да се кандидатира, казаха сътрудници на Байдън.

Катценберг, който е натоварен със задачата да набира пари и да помага със стратегии за съобщения, каза, че не е видял "джобове на съпротива" от корпоративни донори, чиито индустрии може да са пострадали от политиките на Белия дом, които включват натискане на по-високи корпоративни данъци и репресии и други дейности за увеличаване на печалбата.

Кампанията, която публикува своите данни за набиране на средства за първото тримесечие миналата седмица, е провела повече от близо 40 събития за набиране на средства за богатите в сравнение с шепа политически митинги за обществеността.

Десет дарителя, включително Катценберг и съоснователят на Linkedin Рейд Хофман, дадоха 500 000 долара или повече на Фонда за победа на Байдън. Други 82 дарители са допринесли с $100 000 или повече, откакто Байдън обяви.

Каценберг прогнозира, че набирането на средства за кампанията за преизбиране на президента ще се забави през следващите месеци. "Когато влезете в летния цикъл, нещата утихват", каза Каценберг. "Хората са на почивка и средата не е толкова богата, за да се набират" средства.

Някои стратези от Демократическата партия също поставиха под въпрос бавния старт на кампанията. Кампанията на Байдън имаше четирима членове на заплата и похарчи общо 1,1 милиона долара през първите три месеца от старта.

Каценберг каза, че това е част от стратегия за оцеляване на изтощителна 16-месечна кампания, без да се изчерпват ресурсите й. "Юли 2023 г. е. Изграждането на ръководството на тази операция днес, така че те да могат да седят и да стискат палци през следващите шест месеца, би било лудост", каза той.

Байдън: Путин вече загуби войната

Байдън: Путин вече загуби войната

"Няма реална перспектива Путин да използва ядрено оръжие"