Съветник по външната политика на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп обвини Вашингтон, че допринася за атмосферата на взаимно презрение с Москва, незачитайки интересите на Русия, съобщава "Ройтерс".

Картър Пейдж, бивш инвестиционен банкер, чиито възгледи за Русия са предизвиквали полемика в миналото, е коментирал в статия за руската държавна новинарска агенция "Спутник".

"От Сирия до Украйна и енергийната политика по света, Русия остава основна част от пъзела за разрешаване на много от най-неотложните геостратегически предизвикателства пред Вашингтон", пише Пейдж.

Американското правителство показа "пълно незачитане на интересите на Русия", изтъква съветникът на Тръмп, посочвайки, че това е подхранило рязкото влошаване на двустранните отношения.

Тръмп назначи Пейдж като един от петимата си съветници по външната политика през март. Както Тръмп, така и Пейдж са известни със своята по-отстъпчива позиция спрямо Русия, за разлика от възгледите на много видни членове на Републиканската партия.

В реч в Москва през юли Пейдж критикува западните страни заради техния "лицемерен фокус върху демократизацията" във времената след рухването на Съветския съюз.