Съветникът по национална сигурност на президента Доналд Тръмп е проверяван от агенти на американското контраразузнаване, които разследват комуникациите му с руски официални лица, пише "Уолстрийт джърнал".

Уточнява се, че срещу генерала от запаса Майкъл Флин, който беше сред висшите служители на Белия дом, положили клетва в неделя, е започнало разследване като част от разследването на контраразузнаването относно комуникации между представители на руското правителство и приближения кръг на Тръмп.

Констатациите на разследването остават неясни, неясно остава и дали то все още е в ход, допълва изданието.

Флин предизвика неодобрение заради получаване на плащане от руската англоезична телевизия RT, за да присъства на светско събитие в Москва, където е седял на една маса с руския президент Владимир Путин.

Според информации в американските медии също така Флин се е обаждал по телефона на посланика на Москва във Вашингтон няколко пъти в деня преди Барак Обама да обяви наказателните мерки срещу Русия за кибератаките, повлияли на американските президентски избори.

Говорителят на Тръмп Шон Спайсър твърди, че Флин е говорил с посланика на Коледа, изпращайки му текстово съобщение с пожелания за весела Коледа и щастлива Нова година.

Съветникът по национална сигурност официално не е част от правителството, но обикновено е един от най-влиятелните съветници на президента.

Флин, който е ветеран от войните на Америка в Ирак и Афганистан, предизвика полемики с крайните си изявления, които според критиците граничат с ислямофобията, но предприе по-гъвкав подход към Русия и Китай.