Подкрепяни от САЩ сили, опитващи се да прогонят терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) от град Манбидж, са поели „почти пълен контрол” над града, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от „Ройтерс”.

Сирийските демокритични сили (СДС), които включват мощната кюрдска милиция YPG и арабски бойци, започна кампанията си преди два месеца с подкрепата на американски спецчасти да изтласка ДАЕШ от последния контролиран от тях участък от сирийско-турската граница.

Официалният говорител на присъюзния на СДС военен съвет в Манбидж заяви пред „Ройтерс”, че сраженията продължат, но около 90% от града понастоящем е прочистен от терористи от ДАЕШ.

Отделни групички терористи все още се намирали в центъра на града, уточниха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, но използва мрежа от свои източници на терен в Сирия.

Манбидж беше използван на ДАЕШ като ключова транзитна локация по маршрута за снабдяване от турската граница до град Ракка, фактическа столица на самопровъзгласения ислямски „халифат“.