Националистическият съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, Девлет Бахчели, каза във вторник, че на намиращия се в затвора лидер на Кюрдската ражотническа партия (ПКК) може да бъде позволено да говори в турския парламент, ако обяви край на бунта на групировката, в замяна на възможността да бъде освободен, предава "Ройтерс".

Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото движение (ПНД), направи изненадващото предложение пред депутатите в парламентарна реч след медийни спекулации през последните седмици за нови усилия за прекратяване на конфликта с кюрдите, започнал преди 40 години.

Той направи предложението на Абдула Оджалан, основател на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), който излежава доживотна присъда с утежнени условия в затвор, разположен на остров, южно от Истанбул от 1999 г. насам, с малка перспектива да бъде освободен.

"Ако изолацията на лидера на терористите бъде вдигната, нека дойде и говори", каза Бахчели, като предложи да се обърне към прокюрдската партия ДЕМ в парламента. "Нека каже високо и ясно, че тероризмът е напълно свършен и организацията е разпусната."

Той каза, че ако Йоджалан го направи, трябва да му бъде дадено "правото на надежда", което предполага, че потенциално може да бъде освободен.

Изявлението на Бахчели е необичайно събитие, като се има предвид, че речите му редовно са пълни с ярост, насочени срещу Йоджалан, ПКК и прокюрдските политици от ДЕМ, които той смята за съюзници на ПКК.

ПКК започна сепаратистки бунт през 1984 г. и повече от 40 000 души бяха убити в конфликта. ПКК е призната за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.

Турската държава проведе мирни преговори с Йоджалан и ПКК от 2012 г., но този процес и прекратяването на огъня се провалиха през юли 2015 г., отприщвайки най-кървавия период в конфликта.

Бахчели каза, че няма нужда от нов мирен процес, заявявайки, че ПКК трябва безусловно да се предаде на турското правосъдие и членовете й да излежат присъди в затвора. Той обаче предложи прилагането на неуточнени демократични реформи.

Спекулациите за възможни стъпки по въпроса бяха предизвикани, когато парламентът стартира отново на 1 октомври след лятната си ваканция и Бахчели предприе рядката стъпка да стисне ръцете на депутатите от ДЕМ, обикновено обект на острата му реторика.

След призива на Бахчели, съпредседателят на ДЕМ Тулай Хатимогулари каза пред депутатите на партията в реч, че те са готови да изпълнят своята роля за "достоен мир".

"Така че сложете край на изолацията на Йоджалан и той ще излезе и ще говори. Тогава можем да чуем какво има да каже", каза Хатимогулари в парламента.

От ДЕМ заявиха, че на Йоджалан не му е било позволено да се среща с адвокатите или семейството си от 43 месеца.

Австралийка арестувана в Истанбул за връзки с ПКК

Австралийка арестувана в Истанбул за връзки с ПКК

Тя е задържана на летището