Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини свика президентски избори през март и април тази година и каза, че планира да се кандидатира, за да замени оттеглящата се от поста Зузана Чапутова - проевропейски либерален политик, предава Ройтерс.

Пелегрини, който според конституцията следва да назначи дати за изборите, каза, че първият тур ще се проведе на 23 март, а вторият тур ще се проведе на 6 април, ако има нужда от такъв.

Гласуването вероятно ще бъде сблъсък между управляващата коалиция, водена от премиера Роберт Фицо, и независими кандидати, които са по-близки до либералната опозиция.

Президентите на страните от ЕС и НАТО не разполагат с голяма власт, но могат да налагат вето на закони или да ги оспорват в конституционния съд. Победа на Пелегрини, лидер на правителствената партия Хлас (Глас), би затвърдила властта на коалицията.

"Ако ръководството на партията приеме моята кандидатура и всички изисквания са изпълнени, тогава... ще обявя кандидатурата си на 19 януари", каза Пелегрини след обявяването на датите на изборите на пресконференция.

Основни опоненти засега са бившият външен министър в предишното правителство Иван Корчок, на 59 години, и международен дипломат и външен министър от миналото, когато Фицо водеше по-прозападна политика, Ян Кубиш, на 71 години.

Проучванията на общественото мнение показват, че 48-годишният Пелегрини ще има предимство пред останалите на хипотетичен втори тур. Все още може да се появят други кандидати, включително от националистите в правителствения лагер.

Фицо, който се превърна в антизападен политик и се противопоставя на военната помощ за Украйна, формира правителствена коалиция с бившия си партиен съюзник Пелегрини и националистическата партия СНП, след като спечели парламентарните избори през септември 2023 г.

Новото правителство спря официалната военна помощ за Украйна и започна да прокарва бърза реформа на наказателното право, която породи притеснения в Европейския съюз и Съединените щати за потенциално отслабване на върховенството на закона.

Президентът на Словакия може да забави законодателството, като използва вето, а също така може да се обърне към конституционния съд, за да оспори вече приетите закони - тактика, която Чапутова използва срещу предишни и настоящи правителства.

Словашките президенти се избират за срок от пет години и могат да кандидатстват за два последователни мандата, което адвокатът по правата на човека Чапутова няма да направи. Тя често е критикувана за либералната си позиция от Фицо, който твърди, без доказателства, че е тя е марионетка на САЩ и служи на интересите на американския финансист Джордж Сорос.

Президентът на Словакия поиска предоставяне оръжие на Украйна

Президентът на Словакия поиска предоставяне оръжие на Украйна

След последните атаки в страната