Словакия спира изпращането на по-нататъшна военна помощ на Украйна, съобщава "Политико", позовавайки се на временното правителство на страната.

Причината е, че политическите партии, които се противопоставят на този вид подкрепа за Кив, водят преговори за формиране на коалиция след изборите в Словакия миналия уикенд.

Решението идва в момент, когато Министерството на отбраната на страната обмисляше изпращането на нов пакет военна помощ на Украйна.

Ляво-популистката партия "Смер" на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в събота, след като обеща да спре изпращането на оръжия на Украйна, да блокира потенциалното членство на Киев в НАТО и да се противопостави на санкциите срещу Русия.

Словакия спира помощта за Украйна

Словакия спира помощта за Украйна

Кандидат-премиерът Роберт Фицо даде заявка да прекрати военната помощ за Украйна

В понеделник президентът на Словакия Зузана Чапутова поиска от Фицо да се опита да състави коалиционно правителство. Той има срок да направи това до 16 октомври.

"Решението по този въпрос трябва да отразява резултата от последните парламентарни избори и следва резултата от разговорите за съставяне на правителство, които се провеждат тези дни", заяви Мартин Стрижинец, говорител на Чапутова. "Решение за предоставяне на военна помощ в този конкретен момент би създало прецедент за бъдещи промени на политическата власт".

Фицо беше принуден да подаде оставка като министър-председател през 2018 г. след масови протести в страната заради убийството на разследващ журналист.

Досега Словакия беше твърд поддръжник на Украйна във войната ѝ срещу Русия, като ѝ осигуряваше оръжия, а границите ѝ бяха отворени за украински бежанци.

Има обаче опасения, че победата на партията "Смер" на Фицо може да отбележи драматичен обрат във външната политика на страната и да усложни крехкото единство в Европейския съюз и НАТО.

Словашката опозиция: Нито един патрон за Украйна, ако спечелим изборите

Словашката опозиция: Нито един патрон за Украйна, ако спечелим изборите

Има реални шансове това да донесе победата на Фицо