Антиправителствен протест в Йерусалим в понеделник прерасна в сблъсъци с полицията близо до къщата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщава "Ройтерс".

Девет души бяха арестувани, някои за нападение срещу полицаи, според изявление на полицията.

Демонстрантите призоваха за нови избори.

Нетаняху е начело на една от най-десните коалиции в историята на Израел, след като правителството на единството по време на войната се разпадна преди седмица, когато двамата бивши генерали центристи Бени Ганц и Гади Айзенкот напуснаха поста.

Сега Нетаняху е зависим от ултраортодоксални и крайнодесни партньори, чиято твърдолинейна програма предизвика голям разкол в израелското общество още преди нападението на "Хамас" на 7 октомври, което предизвика войната в Газа.

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

По повод на ислямския празник Курбан Байрам

Демонстрациите все още не са променили политическия пейзаж и Нетаняху все още контролира стабилно мнозинство в парламента.

След напускането на Ганц и Айзенкот, опозиционните групи обявиха седмица на улични протести, с блокиране на магистрали и масови демонстрации.

Демонстрацията прерасна в бунт. След като стигнаха до къщата на Нетаняху, някои от протестиращите се откъснаха и се опитаха да пробият бариерите, поставени от полицията, която ги избута и повлече обратно. По едно време на улицата се запали огън. Полицията използва водно оръдие, за да разпръсне демонстрацията.

Мнозина развяваха израелски знамена. Други носеха плакати, критикуващи управлението на Нетаняху по ключови въпроси, сред които популяризирането на разногласен военен законопроект, който освобождава ултраортодоксалните евреи от иначе задължителна служба, както и начина, по който се справяше с войната с Хамас в Газа и битките с ливанската Хизбула.

Бени Ганц подкрепи протестите

Бени Ганц подкрепи протестите

Трудни дни за правителството на Нетаняху