Полицията на гръцкия остров Лесбос тази сутрин прекрати протест, в който са участвали стотици мигранти, както и сблъсъци на мигрантите с местното население, което ги е накарало да евакуират центъра на Митилини, столицата на острова, съобщава ДПА.

Полицията се е намесила, използвайки сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и палки, за да раздели мигрантите от крайнодесни екстремисти, които са ги замеряли с камъни и бутилки.

Наплив на мигранти в Северна Гърция от Турция

Наплив на мигранти в Северна Гърция от Турция

Стотици мигранти са пресекли сухоземната граница през последните два дни

Няколко души са били леко ранени при сблъсъците, уточняват гръцките медии.

Мигрантите, предимно афганистанци, са окупирали централния градски площад, настоявайки да бъдат прехвърлени в континенталната част на Гърция.

Хиляди мигранти, пристигнали през Егейско море от Турция с надеждата да се доберат до Западна Европа, остават изолирани на о. Лесбос, живеейки в мизерни условия.

Наполовина по-малко добрали се до Европа мигранти в сравнение с 2017-а

Наполовина по-малко добрали се до Европа мигранти в сравнение с 2017-а

За периода от началото на годината до 8 април

Според официалните данни на Атина около 6500 души са наблъскани в най-големия лагер на Лесбос - Мория, чийто капацитет е за 3500 души.

Повече от 1 млн. души пристигнаха в Европа през гръцките егейски острови по време на пика на мигрантската криза през 2015 и 2016 г.

Страните по т. нар. Балкански маршрут затвориха границите си за мигрантите преди две години, но някои все още се опитват да използват този път, въпреки опасностите от плаване през морето и перспективата да бъдат затваряни в лагери навсякъде по пътя им.