Около 1000 души, въоръжени с камъни и железни пръти, се вдигнаха на протест от покрайнините към центъра на Бишкек, столицата на Киргизстан, предаде ИТАР-ТАСС.

Този път стълкновенията между заселниците и властите са предизвикани от възникнал конфликт с изпълняващия длъжността кмет на Бишкек Иса Омуркулов, относно разпределението на парцели в града.

Тълпата протестиращи се опитала да пробие в центъра на града, настоявайки да им бъдат предоставени терени в северните предградия.

По предварителни данни, по време на безпорядъцитеса загинали двама души, а други 15 са били ранени. До момента правоохранителните органи са задържали 50 души.

Местното население сформира отряди за самоотбрана.

В предградието на Бишкек, откъдето е тръгнала тълпата, е подпалена една милиционерска кола, счупени са стъклата на сградата на администрацията. Според предварителните данни няколко души са получили наранявания.

От агенцията съобщават, че заселниците са получили земя в Майовка, като местните жители, съвместно с милицията опитали да ги прогонят.

Припомняме, на 7 април киргизстанската столица беше залята от масови протести срещу управляващите. За да разпръсне демонстрантите тогава, полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати. Според данните на министерството на здравеопазването на Киргизстан по време на безредиците са пострадали над 1500 души.

Преди дни временното правителство на Киргизстан отне имунитета на президента Курманбек Бакиев, който формално все още заема поста.