Напрежението в Ливан се покачва след възникналата политическа криза в страната, пишат чужди медии. Привърженици на подалия оставка премиер Саад Харири излязоха на улиците в Бейрут и Триполи на протест новото правителство, което най-вероятно бъде контролирано от „Хизбуллах" чрез близкия до нея Неджиб Микати.

Протестиращите са подпалили автомобил на телевизия Ал-Джазира в Триполи. Журналистите и репортерите на Ал-Джазира са се укрили в сграда в града. Журналистът Меджит Абдюлхади в изявление по телевизията е посочил, че ако армията бързо не се притече на помощ, животът им ще бъде под сериозна заплаха.

Днес се очаква да бъде връчен мандатът за съставяне на нов кабинет. За премиер се спряга Неджиб Микати. Микати е независим сунитски политик, който състави проект за национално спасение, и се очаква да получи поддръжка между 70 и 128 народни избраници.

Стотици протестиращи от сунитския клон призовават Микати да не приема мандата.

Преди дни Саад Харири обяви, че няма да участва в кабинет, контролиран от „Хизбуллах" и призова своите привърженици да отговорят с „Ден на гнева". Протестите започнаха в Триполи, който се смята за столица на сунитите в страната.

Парламентът на Ливан се състои от 128 членове. Кабинетът може да бъде съставен с подкрепата на 65 депутати и повече. Парламентът се формира от представителите на 18 школи и балансът може да бъде много лесно разрушен заради злободневни интереси и политически сметки.