Бойните действия в столицата на Йемен се заизливат, за последните 6 дни има 125 убити и 238 ранени, съобщи Международният комитет на Червения кръст - МКЧК, цитиран от "Ройтерс".

Коалицията, водена от Саудитска Арабия, удря позиции на бойците Хути в столицата на Санаа за втори ден в подкрепа на бившия президент Али Абдула Салех, бивш съюзник на Хути, който сега се отказва от своя съюз с подкрепяната от иран група. Правителството предлага амнистия на всички които спрат да помагат на бунтовниците.

Саудитска Арабия и коалицията почнаха въздушни удари над йеменската столица

Саудитска Арабия и коалицията почнаха въздушни удари над йеменската столица

ООН се опитва да евакуира най-малко 140 хуманитарни работници от Санаа

"опитваме да подкрепим основните болници в Санаа, които спешно се нуждаят от комплекти за ранени при бойни действия", коментира говорителката на МКЧК Йоланда Жакем.

"Опитваме и да доставим доставим чували за мъртви тела до болниците, тъй като не достигат и се надяваме да доставим гориво на основните болници, защото те зависят от генераторите си". МКЧК "премести" 13 свои международни служители в Джибути от Санаа днес, допълва тя.

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех е убит от бойци Хути, според съобщения на иранските медии, партията на Салех обаче отрича докладите за смъртта му.

Иранската държавна телевизия, така и частната агенция "Тасним" съобщават за предполагаемата смърт на бившия йеменски лидер. Информират, че той е убит по време на пътуването си до град Маариб в Йемен.

Радиостанцията на министерството на вътрешните работи на Йемен съобщава, че бившият президент Али Абдула Салех е бил убит, но все още няма независимо потвърждение на информацията.

Непотвърдени кадри, разпространявани от йеменски потребители на социални мрежи, показват труп, наподобяващ Салех. Въоръжени войници разгръщат одеяло, викайки: "хвала на Бога" и "хей Али Афаш", едно от имената за Салех.

Радиостанцията съобщава, че официалната телевизионна станция Houthi TV скоро ще излъчи и кадри.