Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, започна въздушни удари над йеменската столица Санаа, съобщава "Ройтерс".

В изявление в събота бившият президент Али Абдула Салех заявява края на своя съюз с бойците Хути, подкрепяни от Иран, заявявайки, че е готов да отвори "нова страница" в отношенията си с коалицията, водена от Саудитска Арабия, ако спрат атаките срещу йеменски граждани и вдигнат обсадата.

Жителите днес заявяват, че въздушната атака за една нощ е убила 12 йеменски цивилни граждани, въпреки че това не може да бъде проверено.

Саудитската телевизия "Ал-Арабия" коментира, че коалиционни самолети са ударили позиции на Хути в южната част на Санаа, но не съобщават подробности за жертвите.

Хутите, които контролират по-голямата част от Северен Йемен, заявиха, че са изстреляли ракета по атомна електроцентрала, която се стори в Обединените арабски емирства (ОАЕ), отречено от ОАЕ.

ООН от своя страна се опитва да евакуира най-малко 140 хуманитарни работници от йеменската столица, на фона на боееве в града. "Има самолет в режим на изчакване в Джибути за 140 международни служители", коментира служител в Санаа. Около половината от тях са от неправителствени организации, допълва  той.

"Бойните действия се придвижват към летището и ситуацията е много напрегната. Не можем дори да евакуираме персонала", бяснява той. Персоналът на ООН е ограничен в жилищните си помещения в Санаа, откакто сблъсъците избухнаха в четвъртък.

Съобщават също, че в района на сградите на ООН също е имало прелитащи куршуми. Помощник от независима агенция в Йемен, който отказа да бъде назован коментира, че "ООН планира намали персонала ... но по-важното е, че те смятат, че пътят до летището не е достатъчно безопасен, за да организират предвижването до там", коментира той, добавяйки, че това може да включва евакуация на общо 180 служители.

Разрешения за кацане на летището в Санаа все още няма и не е потвърдено от коалицията, която контролира небето над контролирания от Хути столица, коментират служителите на ООН.